Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ


Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που περιλαμβάνει εξουθενωτική κούραση, μαζί με άλλα συμπτώματα. Η κόπωση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει με τις καθημερινές δραστηριότητες και δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση κρεβάτι. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί μια πρότυπη θεραπεία για CFS, πολλοί άνθρωποι  έχουν βελτιωθεί μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης και διαχείρισης του στρες.
Συμπτώματα Παζλ της Χρόνιας κόπωσης
Το CFS μπορεί πλέον να διαγνωσθεί ψάχνοντας για ένα σχέδιο συγκεκριμένων συμπτωμάτων -  σχετιζόμενων με το σώμα και με  τον εγκέφαλο. Αλλά οι αιτίες της ασθένειας είναι ακόμα ένα μυστήριο. Πιθανοί ένοχοι περιλαμβάνουν ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα, διατροφική ανεπάρκεια, ή μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί κάπως CFS. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης μια πιθανή σύνδεση με διαταραχές του ύπνου, αναιμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή άλλες μεταβολικές ανωμαλίες .
CFS Συμπτώματα: από έντονη κόπωση
Ο καθένας αισθάνεται υποτονική τώρα και στη συνέχεια. Η διαφορά  όμως με το  CFS είναι ότι η κόπωση είναι συντριπτική και διαρκεί για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί μετά από σωματική ή διανοητική άσκηση, και ένας πλήρης νυχτερινός ύπνος δεν παρέχει καμία ανακούφιση. Η κόπωση  συχνά συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ο χρόνιος πόνος .
CFS Συμπτώματα: επαναλαμβανόμενος πόνος
Πολλοί άνθρωποι με CFS αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενο πόνο, όπως κεφαλαλγίες, πονόλαιμο, πόνο στους μυς, και πόνο στις αρθρώσεις. Οι σύνδεσμοι μπορεί να βλαφθούν χωρίς να δείχνουν σημάδια ερυθρότητας ή πρήξιμο. Η αιτία αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι καλά κατανοητή, αλλά ο πόνος μπορεί να διαχειρίζεται συχνά μέσω φαρμακευτικής αγωγή ή φυσιοθεραπεία.
Άλλα συμπτώματα της CFS
Πέρα από την κούραση και τον πόνο, τα άτομα με CFS μπορεί να εμφανίσουν:
·        προβλήματα μνήμης
·        δυσκολία στη συγκέντρωση
·        διαταραχές του ύπνου
·        αδυναμία ή ζάλη
Ποιος είναι σε κίνδυνο;
Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν CFS. Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν την ασθένεια. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να πάθουν CFS, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους στη δεκαετία των '40 και των '50 τους. Μπορεί να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι  η CFS είναι μεταδοτική.
CFS σε παιδιά και εφήβους
 Η CFS είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και μόνο ελαφρώς πιο συχνή στους εφήβους. Τα καλά νέα είναι πως νέοι με CFS είναι πιο πιθανό να βελτιωθούν από ότι  ηλικιωμένοι ασθενείς. Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με CFS, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και διαχείρισης. Βρείτε εποικοδομητικούς τρόπους για το παιδί σας να αντιμετωπίσει, και να αναζητήσουν ομάδες υποστήριξης.
Διάγνωση CFS
Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος ή εγκεφαλικές απεικονίσεις για CFS, αλλά η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. CFS διαγιγνώσκεται όταν έχετε:
·        Σοβαρή κόπωση για τουλάχιστον 6 μήνες που δεν εξηγούνται από άλλες συνθήκες.
·        Και τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
o   Πονοκέφαλοι
o   Προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης
o   Ευαισθησία στο  λαιμό ή  κόμβους στους λεμφαδένες της μασχάλης
o   Μυϊκό πόνο
o   Πονόλαιμο
o   Πόνος στις αρθρώσει χωρίς οίδημα ή ερυθρότητα
o    Μη αναζωογονητικό ύπνο
o   Εξάντληση μετά από σωματική ή πνευματική δραστηριότητα
Πώς  το CFS Επηρεάζει την Καθημερινή Ζωή
Το CFS τείνει να ακολουθεί μια κυκλική πορεία. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περιόδους έντονης κόπωσης ακολουθούμενες από περιόδους ευημερίας. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε όταν αισθάνεστε καλά, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μια υποτροπή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με CFS βιώνουν συμπτώματα που επιδεινώνονται μετά από έντονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα. Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας για σας.
Επιλογές θεραπείας για την CFS
Δεν υπάρχει θεραπεία για CFS, και δεν έχουν  δημιουργηθεί συνταγογραφούμενα φάρμακα  ειδικά για τη θεραπεία του. Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η διαχείριση  του επίπεδου δραστηριότητάς σας και να παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Έμφαση στο να αισθάνεστε καλύτερα και όχι  στο να αισθάνεστε  «φυσιολογικά».
Θεραπεία Διαβαθμισμένης Άσκησης
Οι έρευνες  δείχνουν  πως η σταδιακή, καθοδηγούμενη σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα άτομα με CFS.  Η διαβαθμισμένη  άσκησης θεραπεία ξεκινά αργά και σταδιακά αυξάνει τη διάρκεια της άσκησης  με την πάροδο του χρόνου. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί να το παρακάνετε και να βιώσετε μια «συντριβή». Είναι σημαντικό να μην αποφευχθεί κάθε σωματική δραστηριότητα, ή οι μύες μπορεί να γίνει μη ρυθμισμένοι. Η διαβαθμισμένης άσκησης θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας στις διακυμάνσεις της κατάστασής σας.
Φάρμακα
Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως τα προβλήματα ύπνου και  ο χρόνιος πόνος. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μπορεί να μειώσουν τον πόνο και  να φέρουν βελτίωση του ύπνου με ένα μόνο χάπι. Πολλοί άνθρωποι με CFS είναι ευαίσθητα σε φάρμακα και μπορεί να χρειαστεί  να λάβουν χαμηλότερες δόσεις. Να  να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τις παρενέργειες των φαρμάκων  που τυχόν παίρνετε, ακόμη και αν είναι χωρίς συνταγή.
Συμβουλευτική
Ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες αντιμετώπισης που θα μειώσουν το άγχος, την κατάθλιψη, τον θυμό και την ενοχή. Ο θεραπευτής μπορεί να συστήσει συνδυασμό φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτικής . Η Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει ως στόχο να ενισχύσει την αντιμετώπιση αλλάζοντας τον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν αυτή τη μορφή θεραπείας να  είναι ένα χρήσιμο συστατικό της θεραπείας CFS.
Συμπληρωματικές θεραπείες
 Οι συμπληρωματικές θεραπείες- μερικές φορές ονομάζονται εναλλακτικές θεραπείες - μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου. Αυτές περιλαμβάνουν το  θεραπείες τεντώματος, ασκήσεις τόνωσης, μασάζ, υδροθεραπεία, αρωματοθεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τον πόνο. Σιγουρευτείτε για να αναζητήσουν ειδικευμένους επαγγελματίες που διαθέτουν γνώσεις σχετικά με CFS.
Βότανα και τα συμπληρώματα
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποια συμπληρώματα, αν υπάρχουν, είναι χρήσιμα και ασφαλή για εσάς. Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
CFS και Διατροφή
Οι γιατροί συστήνουν μια καλά ισορροπημένη διατροφή για τα άτομα με CFS, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για τη διατροφή  που να έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Απαραίτητα  είναι τα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα καρύδια, σπόρους, και ψάρια κρύου νερού,  τα οποία μπορεί να μειώσουν την κούραση. Μερικοί άνθρωποι με CFS παρατηρήσαν τα συμπτώματα τους να προκαλούνται από ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ραφιναρισμένης ζάχαρης, καφεΐνης και του αλκοόλ.
CFS και ύπνος
Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαταραχές του ύπνου  έχουν εμπειρία CFS. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολία να κοιμηθούν, ανήσυχα ποδιών, ζωντανά όνειρα, και συχνή αφύπνιση. Για να δημιουργήσετε τις υγιείς συνήθειες ύπνου, καθιερώστε μια  τακτική ρουτίνας ώρας για ύπνο και συμπεριλάβετε ελαφρά άσκηση  που να  εκτείνεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
CFS και κατάθλιψη
 Το CFS δεν είναι μια ψυχιατρική ασθένεια, ούτε μια μορφή κατάθλιψης. Ωστόσο, μέχρι και το ήμισυ των ατόμων με CFS βιώνουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας προσαρμογής στη ζωή με μια εξουθενωτική, χρόνια πάθηση. Η κατάθλιψη ανταποκρίνεται γενικά καλά στη θεραπεία, και το να την θέσετε υπό έλεγχο μπορεί να κάνει  το CFS πιο εύκολο στην αντιμετώπιση.
Συμβουλές για Μέλη της οικογένειας
Οι χρόνιες ασθένειες, όπως το  CFS μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας. Μην περιμένετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να "το ξεπεράσει" και να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί, επειδή η συναισθηματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε  ατόμου που έχει  CFS.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Σας προτείνουμε ένα πακέτο που έχουμε βρει αποτελεσματικό. Αποτελείται από αγνά και φυσικά προϊόντα της Forever Living
1)   Argi Plus: Ένα φακελάκι την ημέρα.
2)    Forever Royal Gelly (Βασιλικός Πολτός):  3 ταμπλέτες ημερησίως,. Λαμβάνουμε 1 ταμπλέτα 20 λεπτά πριν κάθε γεύμα.
3)   Nature Min (Μεταλλικά στοιχεία) : 4-6 ταμπλέτες ημερησίως

Μπορείτε να τα παραγγείλετε τηλεφωνώντας στο 210 50 18 493 και 69 38 979 887, και λέγοντας μας ότι είστε αναγνώστες του Blog ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , για να λάβετε ΑΜΕΣΑ τα προνόμια που παρέχουμε στα μέλη  του Club ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (έκπτωση από την πρώτη αγορά, neweletter, τηλεσεμινάρια, κ.α). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου