Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Το Αμερικανικό Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον δημιούργησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, με τίτλο «The Real Bears» («Οι Αληθινές Αρκούδες»), προκειμένου να πει την αλήθεια για τα αναψυκτικά. Μάλιστα, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου πρότζεκτ, συνεργάστηκαν με τον Άλεξ Μπογκούσκι – διαφημιστής, ο οποίος έχει αναλάβει στο παρελθόν πρότζεκτ για την Coca-Cola – ενώ ο διάσημος τραγουδιστής Τζέισον Μραζ έγραψε και ηχογράφησε ένα τραγούδι ειδικά για τη συγκεκριμένη ταινία.
«Μπορεί να μην έχουμε τους μεγάλους προϋπολογισμούς που έχουν η Coca-Cola και η Pepsi, ωστόσο εμείς έχουμε την αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Φ. Τζέικομπσον, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ξέρατε ότι:
  • Ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά;
  • Η ζάχαρη και τα οξέα στα αναψυκτικά προωθούν τη φθορά των δοντιών;
  • Ένα ή δύο αναψυκτικά με ζάχαρη την ημέρα αυξάνουν κατά 25% τον κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2;
  • Οι σόδες και τα άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή θερμίδων στη διατροφή μας ;
  • Οι μισοί περίπου άνδρες με διαβήτη θα βιώσουν στυτική δυσλειτουργία;
  • Ο διαβήτης είναι η αιτία για περισσότερoυς από 60.000 ( στις ΗΠΑ) ακρωτηριασμούς τον χρόνο.
 Επίσης η έρευνα δείχνει πως αν κάποιος κόψει από τη διατροφή απλά τα αναψυκτικά και τίποτα άλλο, θα χάσει 10 κιλά το χρόνο.

Λίγες πληροφορίες ακόμη

  Τα αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλά ανεπιθύμητα συστατικά. Ο οργανισμός μας βάζει τα δυνατά του για να αντιμετωπίσει αυτά τα άγνωστα συστατικά. Παρόλ’ αυτά το κάνει κάτω από μεγάλη πίεση κι εξαναγκασμό. 
     Καθώς αυτά τα ποτά αφομοιώνονται και απορροφώνται από το αίμα κάνουν ζημιά λίγο λίγο. Φωσφορικό, κιτρικό, μηλικό και τρυγικό οξύ προστίθενται όλα στα αναψυκτικά. Αυτές οι άκρως όξινες ουσίες διαβρώνουν την επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών και όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν την ανεπιθύμητη τερηδόνα και απαιτούν αστρονομικά ποσά για την οδοντιατρική περίθαλψη. Μετά από τα δόντια τα αναψυκτικά βρίσκουν το δρόμο για το πεπτικό μας σύστημα. Ο οργανισμός διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα να βρίσκει χρήσεις για τα συστατικά που αφομοιώνει, άλλοτε χρήσιμα, άλλοτε όχι. Στην περίπτωση των αναψυκτικών η περιττή ποσότητα σακχάρων και θερμίδων συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και στον διαβήτη.

Αναψυκτικά και οστεοπόρωση
     Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν και στην οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ποσότητα φωσφόρου που περιέχουν τα αναψυκτικά. Η μεγάλη ποσότητα φωσφόρου στη διατροφή εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, τα επίπεδά του θα πρέπει να είναι χαμηλά. Γενικά, οι έφηβοι πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα από την ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) ασβεστίου. Συνεπώς, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα οστά τους να δείχνουν σημάδια μικρότερης πυκνότητας, χάνοντας τη δύναμή τους και ότι γίνονται πιο εύθραυστα.
     Κατά τη διάρκεια της εφηβείας αναπτύσσεται η μισή από την οστική μάζα. Επομένως, είναι επιτακτικό αυτή η ηλικιακή ομάδα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ασβεστίου ΣΗΠ και να αποφεύγουν τη μαζική κατανάλωση αναψυκτικών.

Οι κίνδυνοι των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών
     Όταν πρόκειται για αναψυκτικά διαίτης πολλοί καταναλωτές δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων που κρύβει η πρόσθετη γλυκαντική ουσία, η ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη προστίθεται σε πολλά αναψυκτικά για να τους δώσει εκείνη την υπερβολικά γλυκιά γεύση που προσελκύει μερικούς καταναλωτές. Οι κίνδυνοι της ασπαρτάμης είναι οι ακόλουθοι:
  • Mπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης και συνεπώς της σεροτονίνης. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.
  • Η φαινυλκετονουρία (PKU) είναι μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της φαινυλαλανίνης στο αίμα αυξάνονται σε πολύ τοξικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές συμπεριλαμβάνοντας τις εγκεφαλικές βλάβες. Η ασπαρτάμη περιέχει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη στο αίμα και συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται.
            Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συλλογή από καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, το εγκεφαλικό ή την καρδιακή πάθηση. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών στα μεσόκοπα άτομα συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι επειδή τα αναψυκτικά διαίτης δεν περιέχουν θερμίδες μπορούν να καταναλώσουν περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας συνεπώς την θερμιδική περιεκτικότητα των τροφών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι επιδράσεις της καφεΐνης
     Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο τα αναψυκτικά περιέχουν ποσότητες καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι ελαφρώς εθιστική σε χαμηλές δόσεις. Ίσως γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη μεταβάλλει τη συμπεριφορά συμπεριλαμβάνοντας:
  • Αυξημένη επαγρύπνιση
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης
     Επομένως μπορεί να είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι συμπεριφορικές τροποποιήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν την επανάληψη της κατανάλωσης αναψυκτικών προκαλώντας εθιστική συμπεριφορά.


Διαβάστε και δείτε ακόμη

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
 ΣΥΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Γραφτείτε συνδρομητές στο blog μας για να ενημερώνεστε. ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ την έκθεση SODA FACTS 101 (μεταφρασμένη στα ελληνικά φυσικά)
Μιχαήλ Μαυροβουνιώτης
ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου